A U G U S   O N G G E

Augus is geboren op13 augustus 1954. Hij is getrouwd en heeft zes kinderen.

Al als kind leerde hij de oude Sentani-patronen van elkaar te onderscheiden. Want al generaties lang heeft zijn familie, en ook vele andere families in Asei, de oude patronen voor de Maro-schilderijen (op geklopte en gedroogde boomschors) overgebracht van vader op zoon.

Klik hier voor vergroting van de foto's

Zie hier foto's van Asei, eiland in het Sentani meer

Zijn oudere broer en hij begonnen al op vijfjarige leeftijd hun vader te helpen. Zijn zus niet (!). En ook de zonen van Augus helpen hem bij het inkleuren van de tekeningen van hun vader. Voor Augus is het belangrijk dat de traditie wordt voortgezet.

“Wanneer de ouderen straks gestorven zijn, wie zal het dan nog weten?”

Klik hier voor vergroting van de foto's / Foto's: Lolke Osinga

De oude motieven zitten diep in zijn ziel. Het is prettig en rustig werk om die te schilderen. Als hij bezig is zegt hij zich verbonden te voelen met zijn voorouders. Op verzoek maakt hij ook nieuwe patronen. Hij zegt een diep gelovig christen te zijn en voelt zich vereerd dat hij zoveel opdrachten via P3W krijgt.

Naast schilderen houdt Augus van werken in de tuin en van het verzamelen van sago, het hoofdvoedsel in zijn gebied. Ook het dorpsleven spreekt hem erg aan, een leven dat eeuwenlang door zijn voorvaderen zo werd geleefd.

Soms wordt hij uitgenodigd om zijn werk te komen exposeren. Zo reisde hij verschillende keren naar Jakarta, maar ook naar Darwin in Australië.